Автоматика для камінів на дровах. Конвекційних і водяних систем

Всі новітні архітектурні проекти та дизайнерські рішення 21 століття, слідують тенденціям автоматизації та концепції «розумний будинок», де всі можливі технічні рішення сприяють підвищенню ефективності, мінімізації часу і оптимізації людських ресурсів. Каміни в цьому - не виняток.

У статті ми б хотіли приділити увагу новим системам автоматики для конвекційних і водяних камінних топок, надавши вам інформацію, яка зможе значно спростити режим контролю за процесом горіння, зробить його легким і зручним.

Лише невеликий відсоток людей, що користується камінами або печами знають про існування систем електронного регулювання горіння. Ще менша частина знає, що собою являє електронна автоматика для камінів, які в неї можливості і навіщо її потрібно встановлювати.

Про автоматику для каміна

Процес горіння звичайної камінної топки регулюється важелями подачі повітря зверху або знизу камери згоряння, а також шибером в димовій трубі. Електронна система автоматики - це, як правило, електричний пристрій, що складається з центрального модуля (невеликого комп'ютера), панелі управління або екранної панелі, за допомогою якої ми дізнаємося про те, як проходить процес горіння і можемо задавати різні налаштування.

Автоматика для камина ERS 01

Система регулювання оснащена рядом датчиків, які підключаються до забірника повітря з вулиці, дозволяючи фіксувати температуру в камері згоряння, температуру води (якщо це водяна система опалення) і контролювати процес подачі повітря безпосередньо в камеру згоряння.

Як працює система автоматики для камінів і печей

  • У той момент, коли ми хочемо розпалити вогонь, необхідно помістити дрова в камінну топку.
  • Початок горіння система регулювання розпізнає завдяки відкриванню і закриванню клапана повітря. Після цього температура вимірюється безпосередньо в камері згоряння каміна. Якщо протягом декількох хвилин не буде досягнута температура понад 200 C °, система регулювання оголосить, що розпал був невдалим. Якщо ж температура буде досягнута, запускається процес управління.
  • На підставі температури в камері згоряння система регулювання поступово, в кілька кроків, прикриває клапан подачі повітря, тим самим підтримуючи полум'я в оптимальному стані при якому скло не покривається кіптявою, а топка має ідеальну продуктивність.
  • Як тільки вогонь догоряє і температура падає нижче певної межі, система регулювання повідомить нам про необхідність додати ще дров.
  • Якщо протягом декількох хвилин дрова не будуть завантажені, то система повністю закриє клапан подачі повітря, щоб піч або камінна топка не охолоджувалась. Це дозволяє зберігати дрова тліючим протягом тривалого часу.

Чим можна керувати за допомогою системи регулювання горіння?

Крім безпосередньо процесу горіння описаного вище, система регулювання може управляти процесом горіння самостійно в залежності від температури продуктів згоряння в трубі, управляти клапанами для розпалювання, визначати температуру води в теплообміннику каміна з водяним контуром і акумулювати її в резервуарі.

  • Більш складні системи керують опаленням всього будинку, включаючи щотижневу настройку термостата з можливістю задавати нічну або денну температуру, можуть вимикати кухонну витяжку при закладці дров в топку, запускати підсилювач витягування продуктів згоряння, показувати температуру на вулиці і в приміщенні.
  • Також вони мають резервне джерело живлення для автономної роботи протягом 19 годин, якщо немає струму.
  • Дозволяють підключити GSM-модуль, завдяки якому система управління доступна через мобільний телефон.

Електронна система регулювання застосовується в камінах і печах завдяки широкому діапазону властивостей і переваг. Уявіть собі, наприклад, камінну топку з водяним контуром в літньому або дачному будиночку. Вранці в п'ятницю ви відправляєте SMS, і система електронного регулювання налаштує термостат на 21 ° C. У разі якщо температура води в системі опалення недостатня, включиться електричний нагрівач. По приїзду в п'ятницю ввечері ваш будиночок буде нагрітий до комфортної температури.

Хто виробляє автоматику для камінів і печей

На ринку представлено цілий ряд систем електронного регулювання горіння. Деякі з них виробляють виробники камінних топок, такі як Jotul, Hoxter, Rocal, Timpex.

Автоматика Jotul - норвезький виробник камінних топок, відомий своїми системами автоматичного регулювання горіння ERS-1 і ERS-2.

ERS-1 - забезпечує оптимальне і ефективне управління процесом горіння в дров'яних печах і топках з конвекційної системою опалення. Його унікальною особливістю є група спеціальних програм враховують параметри горіння окремо взятих моделей камінів Jøtul. Для досвідчених користувачів передбачена можливість самостійного програмування параметрів. Великий графічний дисплей, обслуговується вручну, або за допомогою пульта дистанційного керування, що полегшують щоденне використання каміна.

Автоматика Jotul

ERS-2 - електронна система контролю горіння забезпечує оптимальне і ефективне управління процесом горіння в дров'яних печах і камінних топках з водяним контуром або водонагрівачем. Всі функції простого меню налаштувань можна запрограмувати за допомогою ручки Touch & Play.

Переваги ERS-1 і ERS-2:

  1. Мінімізація використання дров;
  2. Призначена для камінів з водяним контуром і конвекційних систем;
  3. Наявність 5-ти режимів роботи;
  4. Наявність зручного пульта для управління;
  5. Інформування про брак палива;
  6. Відображення параметрів в режимі реального часу;
  7. Пролонгація часу обігріву;
  8. Наявність GSM датчиків для мобільного управління системою автоматики.

Автоматика Hoxter німецько-чеський виробник розробив систему електронної автоматики для камінних топок і теплоємних печей ABRA 6 - принцип дії заснований на невеликому дисплеї, який живиться від батареї і отримує інформацію від пристрою бездротовим шляхом, тому його можна розміщувати за бажанням і зручності для клієнта в будь-якому місці приміщення.

автоматика для камина ABRA 6.1

Пристрій показує на температуру в камері згоряння і підказує як коригувати процес горіння за допомогою датчика, який підключений до подачі повітря з вулиці. Також пристрій має резервний акумулятор, на випадок, якщо зникне електроживлення.

Автоматика Rocal - іспанський виробник хай-тек камінів використовує автоматику ECOntrol - це революційна система для інтелектуального управління горінням каміна. Пристрій керує подачею повітря в камеру згоряння, забезпечуючи правильне горіння і пристосовуючи витрата деревини до ваших вимог. Завдяки автоматиці можна істотно зменшити витрату дров (до 30%).

Система має три настройки потужності. ECOntrol дуже простий у використанні, запускається простим натисканням кнопки, для додаткової зручності система повідомить вам, коли буде потрібно підкинути деревину в камін.

Автоматика для каминов Rocal

Для безпеки, в системі автоматичного контролю горіння передбачений режим відключення живлення, який відключає автоматику в разі збою в джерелі живлення, також встановлена ​​високотемпературна сигналізація, в разі якщо температура в камері згоряння какміна досягне критичної позначки - система повідомить вас про це і перекриє подачу повітря в камеру згоряння, тим самим охолодить камін.

Перераховані вище системи автоматики для камінів сумісні тільки з печами і камінами цієї ж марки. Також на ринку відомі такі виробники як, наприклад, компанія Timpex, яка випускає універсальні системи електронного регулювання, що підходять до всіх без винятку камінних вкладишів.

Автоматика Timpex. Також для каміна мажна встановити універсальну систему автоматики Timpex, вона підійде для будь-якого виробника камінних топок і печей. Timpex Reg250 - це новітній тип автоматичного управління каміном, розроблений як технічними фахівцями, так і користувачами, для того, щоб отримати простий і інтуїтивно зрозумілий в управлінні прилад.

Панель управління виконана з суцільного білого або чорного загартованого скла з сенсорним управлінням без механічних елементів.

Timpex Timpex

Автоматика призначена для камінів з акумуляцією тепла, забезпечує оптимальний процес горіння, регулювання основних елементів каміна. На графічному дисплеї відображається інформація про температуру окремих датчиків, станах обертання приводів і включення / вимикання зовнішніх пристроїв (вентиляторів, насосів, і т.д.). Завдяки відображуваним даними користувач інформується про хід горіння і реакції системи опалення.

Магазин камінів Камінін допоможе вам рухатися в ногу з часом і максимально оптимізувати процес використання каміна у вашому домі.