Рекомендації по експлуатації тандира

Умови експлуатації тандира

  • розпалюючи тандир, слід плавно піднімати температуру
  • гарячий тандир не можна заливати водою
  • підчас експлуатації, не можна стукати по стінках тандира металевими предметами (кочерга, совок і т.д.)
  • не можна ставити тандир на м'який грунт
  • не можна ставити тандир поблизу легкозаймистих предметів
  • зберігати тандир слід або під навісом, або в чохлі після повного охолодження
  • не можна мити тандир за допомогою хімічних засобів
  • після експлуатації тандира тріщини не є браком і не підлягають гарантійній заміні
  • при збірці універсального тандира-мангала або установки тандира цільного, слід обережно поєднувати керамічні деталі, на увазі механічних пошкоджень
  • при порушенні правил експлуатації, гарантія не поширюється.

Рекомендації по експлуатації тандира

Тандир - широко застосовується як в побутових так і в промислових цілях для приготування їжі (м'ясні страви, рибні, овочі і хлібні коржі, юшки, шурпи, плову). Побутові тандири для зручності обладнані кованими кільцями для переносу. Промислові тандири обмуровиваются стаціонарно із застосуванням теплоізоляційних матеріалів, або ж монтуються на платформу з колесами. Тандири виробляються нами в Україні з екологічно чистого, природного матеріалу, основним компонентом є каолінова глина, яка пройшла сертифікацію. За бажанням замовника можемо додатково комплектувати пристосуваннями з нержавіючої харчової сталі, для приготування їжі. А також нанести зовнішній орнамент з логотипом ресторану або родинним гербом. Якість приготованої страви залежить від правильної експлуатації тандира. 

Краще вибрати рівну тверду поверхню. Тандир може перекинутися, якщо загрузне в піскуабо пухкому ґрунті. Навіщо нам це потрібно? Переконаємося також, що тандир знаходиться на досить великій відстані від того, що може загорітися: дерево, солома, бензин і т.д. Зверху теж повинно бути все відкрито. Висота полум'я може підніматися більше метра! Дітей тримайте подалі. Знімемо з тандира верхню кришку, знімемо поперечину для шампурів і відкриємо зольник (піддувало). Закласти 30% дров від внутрішнього обсягу тандира, розпалити вогонь. Правда, при першому розпалюванні як і в наступних краще температуру піднімати поступово. Тому потрібно закласти 15%, а потім підкласти ще дров. Взагалі - краще перше розпалювання зробити «в холосту».

При першому розпалюванні можуть з'явитися... Ні! Не так сказав! Обов'язково з'являються тріщинки. Ні якої паніки! Все нормально! Нічого страшного він не розвалиться! Так має бути. А чого ви хотіли? Адже це глина. Лінійне розширення різне. Надлишковій волозі кудись потрібно подітися. Підсмоктування повітря через стінки. Взагалі це нормальний робочий процес. Всі тандири трохи тріскаються. У будь-якого запитайте! Не у тандира будь-якого, а у господаря, чи виробника. Набирає температуру для приготування їжі тандир близько 1-ї години. Більшість людей не витрачає час на те, щоб просто милуватися, як красиво піднімається полум'я з тандира. Якщо у вас є казан, сковорода, сотейник, або жаровня (особливо якщо це чавунні речі) можна таку смакоту приготувати. Спочатку стінки тандира будуть чорними - осяде сажа від палаючих дров. Але нічого страшного. Чим вище буде підніматися температура, тим більше буде ця сажа обсипатися, поки весь тандир не очистите. Стінки побіліють, і навіть будуть злегка світитися. Ось це означає, що потрібна температура досягнута. Приблизно 280-300°C.
 

Тепер коржик можна спекти, або шашлик, або м'ясо з овочами на решітці. Але, якщо в и хочете приготувати баранячу ногу, або рулет загалом, якщо м'ясо буде готуватися великим шматком, то краще ще додайте температури, шляхом додавання дубових дров.Тепер давайте трохи попрацюємо скребком і совочком. Приберемо більшу частину вугілля з тандира. Воно нам вже не потрібні. Адже їжа в тандирі готуватиметься не на вугіллі. Сам тандир буде віддавати жар і готувати. Перед завантаженням шашлика в тандир слід уточнити температуру старим бабусиним способом: візьміть на ложечку невелику жменю борошна і киньте на внутрішню стінку тандира, якщо борошно моментально почорніло - шашлик буде горіти або пересохне. Почекайте хвилин 10 і повторіть процес індикації температури, якщо борошно на внутрішній стінці плавно покоричневіє, можна сміливо завантажувати шампура з м'ясом в тандир. Закрити піддувало і обидві кришки тандира, процес готування пішов. Через димохідну кришку робіть ревізію готування. Страва, приготована в тандирі відрізняється від страви, приготованої на мангалі своєю соковитістю, той хто одного разу приготував шашлик в тандирі, до мангалу більше не підходить - смак не той. Такі страви більш корисні для організму. Смачного!
 

Звертайтесь! Ми радо чекаємо на вас та залюбки допоможемо обрати, те, що необхідно саме вам!