Що таке система опалення гіпокауст? Печі і каміни системи гіпокауст

Все частіше і частіше в сучасному інформаційному просторі звучить давно відома і знана з історичних часів система опалення «Гіпокауст», принцип дії  якої і до нині використовують при конструюванні систем обігріву жилих приміщень, але що це таке і в чому полягає суть ніхто толком не знає, а ще яким чином вона актуальна і на сьогоднішній день, тим паче. Тому в даній статті ми допоможемо Вам у цьому розібратись!

Система опалення ГіпокаустІ так, трішки історії. Історія повітряного опалення налічує вже тисячоліття. В кінці 1 століття до н. е. римський архітектор та інженер Вітрувій докладно описав систему повітряного опалення, що отримала поширення на території Стародавнього Риму. Це була перша система штучного опалення міських приміщень за допомогою гарячих газів. Для обігріву римських терм і житлових приміщень застосовувався «гіпокауст» - опалювальний пристрій, що складався з печі, розташованої поза опалювального приміщення, і системи труб, які проводили нагріте повітря.

«Гіпокауст» з латинської мови перекладається «hypocaustum від грец hypoacute» - під, Система опалення Гіпокауствнизу і kaustoacutes - нагріте, розпечений. Тобто, це опалювальний пристрій для обігріву лазень і житлових приміщень. Зовнішнє повітря, що надходить у гіпокауст, нагрівався в підпільних каналах, попередньо прогрітих гарячими газами, і надходив в опалювальні приміщення. За таким же принципом опалювалися і середньовічні замки Європи. Варто зауважити, що це була перша система повітряного опалення, і використовувалася вона впродовж кількох століть, до тих пір, поки в XV столітті не з'явилося «російська система» опалення. В «російської системі» повітряного опалення вперше повітря нагрівався через безпосередній контакт повітряної маси з розпеченою поверхнею печі, виключаючи можливість попадання продуктів згорання в приміщення. Продукти згоряння віддалялися через димову трубу, а сама піч розташовувалася усередині опалювального приміщення. Прикладом такого повітряного опалення була система опалення у Грановитих палат в Московському Кремлі (кінець XV ст.), де повітря нагрівався в центральній печі в підвалі.

Система опалення ГіпокаустСучасна система «Гіпокауст» - це побудова сучасної теплоємкої печі, основаної на високо потужній камінній топці, облицьованій аккумулючим матеріалом, площа якої  розраховується спеціальним програмним забезпеченням, яке враховує площу будинку, тепловтрати приміщення, переріз віконних та дверних конструкцій, інтервал подачі дров та вагу завантаження їх у камеру згорання. Переваги такої теплоємкої печі в наступному:

  1. Рівномірне випромінювання тепла  замість  повітряної конвекції;
  2. Великі нагрівальні площі конструкції печі;
  3. Низькі температури поверхні печі не дозволяють циркулювати  пилинкам  з низу у верх, покращуючи кліматичні умови в приміщенні;
  4. Чіткість виконання роботи;
  5. Використання високоякісних  матеріалів аккумуляції нової генерації;
  6. Мініміація втручання людини у процес контролю горіння, та максимізація автоматизації процесів регулювання горіння.​

Все контролює електроніка. Одне завантаження (15 кг деревини) дає температуру 1050С. Вся ця енергія проходить через керамічну масу, яка акумулює тепло, після такого циклу через трубу виходять продукти згоряння температурою 120С. Висновок з цього наступний: всередині залишаються накопичені 930С. Цю енергію ми герметично закриваємо в печі «Гіпокауст», яка випромінює тепло всією своєю поверхнею, немов сонце. Ще древні римляни при будівництві печей за принципом гіпокауста, знали, що рівномірний розподіл тепла при використанні великих площ дає дуже приємний ефект тепловипромінювання.

Багато поколінь століттями обігрівалися біля кахельних печей, сидячи на лежанках, притискаючись до теплого кахлю. Підкидали в піч дрова чи вугілля, а потім закривали заслонку, щоб піч гріла кілька годин. На світі існує небагато речей, які можуть замінити природу, але кахельна піч, а зокрема «Гіпокауст» з його натуральним тепловипромінюванням може дати нам те, на що скупа через свою впертість природа. Від наших західних сусідів зі схожим кліматом до нас перейшли техніки пічного справи, дозволяють складати сучасні та цікаві за своєю формою печі «Гіпокауст».

З'являється все більше прихильників її переваг: здорового тепла і приємного клімату в Система опалення Гіпокаустбудинку. Використання такої печі є також більш чистим з точки зору екології і зручним способом отримати резервне , а за певних умов навіть основне джерело опалення в будинку. Щоденна топка печі займає три хвилини і полягає  тільки, найчастіше, в одноразовому завантаженні підготовленої сухої деревини і розпалюванні. Решта за нас зробить електроніка, їй відомо, як оптимально дозувати повітря для згоряння і коли закрити систему від вихолоджування через димохід . Один раз на тиждень потрібно видалити золу з топки - і це все обслуговування.

Піч складається з трьох елементів: камери згорання, аккумуляційної маси і керамічного облицювання, не обов'язково кахельного. Всі три елементи незалежні. Камера згорання (камінна топка) - це виробник енергії. Акумуляційна маса - це склад енергії. Керамічне облицювання - це передавач тепла. У камері згорання з'являється теплова енергія, велика кількість якої має бути зібрано про запас за короткий термін в акумуляційних керамічних каналах. Зовнішній вигляд печі, формуємо в залежності від інтер’єру.

Таким чином, система «Гіпокауст» - це пічна справа 21 сторіччя, яка дозволяє ефективно обігріти будинок з мінімізацією втручання людини у процес горіння та обігріву.

Вашій увазі пропонуємо переглянути декілька камінних брендів: «Jotul», «Hoxter», «Austroflamm», Rocal.

Тому, якщо Ви вирішите збудувати собі таку сучасну і багатофункціональну піч – завітайте до нас, наші високо кваліфіковані спеціалісти радо Вам у цьому допоможуть!