Як підвищити ефективність відкритого каміну?

До нас часто звертаються клієнти з запитанням: «Як підвищити ККД відкритого каміну?», «Як зробити його більш ефективним?», «Як використовувати камін не лише як затишний декор, а й як функціональний повноцінний метод обігріву?». В даній статті ми допоможемо Вам дати відповідь на усі ці питання; розглянемо методи підвищення ефективності функціонування Вашого відкритого каміну, знайдемо шляхи реконструювання з мінімальним втручанням у зовнішній дизайн.

Як підвищити ефективність відкритого каміну?

Відкритий камін англійського типу - це камін, основою якого  є портал зроблений з мармуру чи викладений з вогнетривкої цегли. В давнину такі класичні каміни будувала знать в старовинних замках та помешканнях. Маючи багаторічну історію, в наш час вони використовуються насамперед для естетичних цілей, тому що віддають дуже мало тепла, яке можемо відчувати тільки знаходячись у безпосередній близькості каміну. Їхні характерні особливості:

а) невисокий рівень ККД;

б) панорама відкритого полум’я;

в) відсутність можливості розгалуження тепла по іншим приміщенням.

І так, розглянемо основні методи, якими можна зробити відкритий камін більш функціональним:

1. Захисна ширма це решітка, яка встановлюється перед каміном і виконує, як захисні функції, уберігаючи предмети, які знаходяться поряд від загорання, блокуючи виліт іскор під час потріскування дров, так і декоративні. Зазвичай, вони виготовлені з металу та оформлені цікавими орнаментами, але окрім такої захисної функції, ніякого впливу на інтенсивність обігріву дана ширма немає.

2. Камінні дверцята - це переважно дверцята виготовлені з чавуну, які використовуються для відкритих камінів та пічних конструкцій. Функція таких дверцят в наступному:

А) захищають  від пожежонебезпечних ситуації, від іскор, які виникають у процесі горіння та потріскування дров.

Б) сприяють невеликому збільшенню ККД від 2 кВТ(у відкритому каміні) до 4кВт (при використанні дверцят), тобто підвищують ефективність з 20% до 40-45%.

Як підвищити ефективність відкритого каміну?

Недоліком використання таких дверцят є те, що при експлуатації вони не завжди герметичні: пропускають дим, який утворюється в процесі горіння дров та сприяють закопченню скла, що має неестетичний вигляд. Також недоліком є порушений конвекційний механізм, оскільки відсутній забір повітря з вулиці, що присутнє у свіх  функціональних камінних вкладах, тому кисень випалюється безпосередньо з самого приміщення, що створює дискомфорт: сприяє тому, що можуть виникати головні болі у мешканців помешкання, та постійно присутнє бажання провітрювати приміщення.

3. Касети - це найбільш функціональний метод, як перетвори Ваш відкритий камін на повноцінний та ефективний обігрів.

Касета - це камінний вклад, який має функціональні особливості такі самі як камінна топка:

А) Внутрішня поверхня камінного вкладу футерована захисним матеріалом, що вберігає стінки від перегорання(шамот, вермокуліт) та дає можливість використовувати вклад на постійній основі;

Б) Високий рівень ККД більше 75%;

В) Потужність 8-12 кВТ;

Г) Панорама вогню через герметичні скляні дверцята;

Д) Забір повітря з вулиці.

Е) Економний розхід дров, можливість використання вторинного допалювання газів та режиму повільного тління.

Є) Чисте скло.

Як підвищити ефективність відкритого каміну?

Касета відрізняється від камінної топки наявністю плоского димозбірника, відповідно її легко монтувати в існуючий відкритий камін, не порушуюючи конструкцію і не руйнуючи зовнішню декоративну обудову. Сучасні касети можуть мати турбіни, від однієї до шести, в залежності від величини вкладу, які сприяють інтенсивнішій подачі тепла у приміщення, а також дають можливість зробити розгалуження тепла від двох до 6 кімнат, але у такому випадку, існуючий камін необхідно реконструювати, щоб збільшити ізоляційний короб. Найбільш відомі  на ринку України, касети з турбінами від іспанської фірми Rocalі зі стандартних чавунних касет норвежці - Jotul.

Для того, щоб вбудувати касету, необхідно через існуючий димохід опустити метр димохідної нержавіючої труби, заізолювати її герметично скріпити з касетою, максимально щільно помістити в камінний портал, а далі проводити монтаж по димоходу і існуючому порталу.

Вашій увазі пропонуємо переглянути декілька камінних брендів: «Jotul», «Hoxter», «Austroflamm», Rocal.

Якщо ви вирішите переконструювати відкритий камін, збільшити його ефективність, наші висококваліфіковані технічні фахівці з радістю Вам у цьому допоможуть!

Звертайтеся, економити легко і зручно!